Varför tar mitt balsam slut före schampot? Jag förstår det inte riktigt. För jag försöker verkligen ta lika mycket (eller lite) som jag tar schampo. Ändå står jag där i duschen och inser än en gång att det nästan är slut fastän det är minst halva schampoflaskan kvar. Och jag förstår, när jag står i affären och ser de gapande tomma hyllorna där balsam ska stå, att jag inte är ensam om fenomenet. Då kommer nästa problem. Vilket balsam ska jag då köpa? För det är klart att jag har ju stått där och läst på de olika förpackningarna, provat mig fram mellan olika märken och till slut kommit fram till vilken som bör passa just mitt hår. Naturligtvis kommer de då i par, dvs schampo och balsam. Inte sällan lockar affären med ett ”paketpris” – köp schampo och balsam för Xkr. Att enbart köpa balsam kan då kännas som en dålig affär. Fast, med det här fenomenet innebär ju det att man snart har ett stort lager schampo och inget balsam.

Så man letar och försöker hitta ett balsam som kan tänkas passa ihop med mitt schampo. Dry hair, frizzy hair, color hair … alltså, det är inte helt lätt. Det kan till och med sluta med att man köper en annan sort, ett annat namn och paketpris, bara för att testa, och tänker att jag får väl komplettera med det rätta balsamet när det kommit in igen. Och så står man där med ännu en uppsättning schampo och balsam. Tills det tagit slut.

Tro nu inte att man som tjej med tunnt bäbishår, modell ner till axlarna, kan leva utan balsam. Absolut inte vintertid. Ta av en tröja, speciellt en flies, och håret står åt alla håll och kanter i ett elektriskt inferno. Ja, vissa tider på året kan man inte gå in i en provhytt.. Då får man helt enkelt låta shoppingen vila. Nä, balsam är för mig lika viktig ingrediens som tvål och vatten. Tills någon hittar på ett bättre alternativ, helt enkelt.