Ord – så kraftfulla tillsammans men också var och en för sig. Ett sånt litet ord som inte kan förändra en hel mening. Eller snarare meningen med meningen – jag tänker på dig blir jag tänker inte på dig. Men det är ju ett litet ord som vi är klart medvetna om dess makt. Det finns andra små ord som mer och mer förlorar sin status och där det accepteras att det tas bort. Där man i svenska skrivregler får välja själv om det ska finnas med eller inte. Jag tänker då på ett sådant litet ord som att. Jag som är uppväxt i den gamla skolan där man drillades hårt med de och dem och där dom var absolut förbjudet att skriva drillades även med detta lilla ord att. Så många gånger där det fattas stannar jag upp. Men inte behöver man ha växt upp i den gamla skolan för att ändå använda sig av det här lilla ordet och lägga till det själv. För det är det som händer, vi fyller ut tomrummet med det lilla ordet att trots att det inte finns där. 

Jag vet som sagt att det numera är accepterat och tillåtet att ta bort det här lilla ordet både här och där men ibland kan ju betydelsen av en mening som saknar detta lilla ord bli väldigt annorlunda. Härom morgonen rapporterades det om oroligheter på radion och journalisten sa ”… hotade döda soldater.” Nu tror jag av sammanhanget att han faktiskt menade ”…hotade att döda soldater.” För det är ju knappast effektivt att hota några som redan är döda.

Hur som helst så är det alltså mer eller mindre upp till var och en hur det vill göra med det här lilla ordet och när jag söker efter ett svar på internet så dyker det här rådet ”En god tanke om du ändå skulle bli osäker, är att ett att för mycket oftast stör mindre än ett att för lite.” upp. Men man ska nog läsa, eller tänka, igenom sin mening ordentligt innan man utesluter ordet för det kan bli lite tokigt.

Här hittade jag ett (1) svar Din svenska.se