Alltså det här med ord, det är ganska fascinerande

Som härom dagen när det var världspastadagen så började jag fundera på det här med ordet pasta och hur det egentligen uppfattas. Det blev både pasta, paste och pastor vilket kan ha helt annan betydelse. Var det slutade berättar jag en annan gång för den här gången så ramlade jag över ordet slots och det är det som jag funderar över nu.

Men vad står det för?

Ordet slots säger väl egentligen inte alls vad det handlar om och det är lite intressant det sätt som det används i Sverige när det är ett engelskt ord som egentligen översätts till springa, skåra eller rännor på svenska om man slår i ordboken. Tar man bort ett s och letar efter ordet slot så kommer  istället orden spår, lucka, smal öppning och … myntinkast upp.

Aha! Plötsligt börjar det jag ana någonting för jag hittar också slots machine vilket försvenskat har blivit slotsmaskin. Och tar man ett steg till börjar man närma sig den värld där ordet faktiskt används för byter man ut maskin mot automat så tror jag du förstår vart jag är på väg. Det får en bild av kryssningsfartyg att komma upp i mitt huvud för det är väl där de framför allt brukar finnas. Om inte annat så var det något vi roade oss med när jag var liten och åkte till England på sommaren med båten.

Jo för så är det ju att det

Man använder sig av ordet slots på nätet  och genast har man hamnat i en fascinerande värld där engelska ord används av en väldigt massa människor varje dag som om det var hur självklart som helst. Men det är väl lite så med nätet, det är där vi har lärt oss att använda engelska språket på ett annat sätt än tidigare. Både när man pratar om det tekniska men också i kommunikationen med andra.

Letar man lite vidare hittar man också uttrycket time slots som betyder tidslucka vilket får mig att skratta lite för ja, den som sitter på nätet kan lätt tappa bort tiden. Bara att sätta sig och skriva ett inlägg om ett eller flera ord kan göra att tiden försvunnit utan att man märkt det. Sökande på nätet är lite som dominoeffekten, det ena leder till det andra.