Hur ofta händer det inte att jag hör någon berätta om något de sett/hört/upptäckte och tänkt ”att de skulle kanske anmäla/ringa tidningarna/prata med …”. Men så händer ingenting. Man väntar på något. Vad det där något egentligen består av vet man inte alltid. Kanske att man ska träffa rätt person eller en person som vet vart man ska vända sig. Så mycket som aldrig blir sagt, aldrig blir uppdagat eller förändrat på grund av detta.

Senast idag hörde jag en sån där sak. Det handlade om felaktig, olaglig, skyltning. Ring tidningen! sa jag direkt. Berätta för dem och låt dem ta reda på om det är riktigt eller ej. Ditt namn kommer aldrig komma fram om du inte vill det själv.

Jag kan annars ta mig själv som ett exempel på när jag  inte riktigt vet hur jag ska agera. Och säkert fler med mig.

En dag i somras hamnade jag bakom en bil som körde väldigt sakta. Själv var jag på väg till affären och skulle inte köra långt men vägen är smal och gropig så det var omöjligt för mig att komma förbi. Hade jag vetat det som jag senare skulle få höra då hade jag nog valt att åka en annan väg. Nu blev jag istället liggandes bakom en bil som körde i 40 där vägen var 70. Det var mycket frustrerande. Och kanske var det just det som blev orsaken till att jag senare berättade för en granne. Hade jag inte berättat för grannen hade jag inte fått veta att föraren till denna bil ofta kör berusad. Ofta! Berusad!

Om det är något jag inte tolererar så är det berusade förare! Det finns inga ursäkter. Det kan vara ett barn, jag, min granne eller mina katter som råkar vara den som hamnar framför den här bilen en dag och då föraren inte hinner veja. Har jag då vetat om att föraren ofta kör berusad och inte gjort något åt det skulle jag aldrig kunna förlåta mig själv. Men, det är här osäkerheten träder in. För jag har alltid trott att jag måste se personen köra vårdslöst innan jag ringer. Ta dem ”på bar gärning” så att säga.

Så jag börjar notera vilka tider bilen brukar synas, vilka rutiner personen har, vilken typ av bil och registreringsnummer. Tar redan på var personen bor. Jag gör allt det där men jag hamnar aldrig bakom bilen igen och av den anledningen ringer jag inte 114 114 till polisen.

Nu, har jag fått lära mig av en polis att jag alltid ska ringa, ska anmäla, när jag vet, och som i det här fallet där det är känt av många, då ska jag ringa och göra en anmälan och berätta all den information jag samlat in. För då kan patrullen, om det befinner sig i närheten vid den tiden då jag uppgett att personen brukar köra, ta en sväng förbi och kolla läget. De kan få föraren i bilen uppmärksammad på att de har personen under uppsikt. Skulle det hända något har de dessutom sedan tidigare uppgifter på den här personen och ett ingripande/gripande blir lättare.

Det finns inga ursäkter för någon att köra berusad, men det finns inte heller några bra ursäkter för att jag inte gör något åt det. Så ring och berätta, för den du tror är den rätta eller som kanske åtminstone kan leda dig rätt.