ParmesanJag är intolerant!

Glutenintolerant. Och som sådan letar jag ofta bra alternativ. Till nyår testade jag att göra knäcke med parmesan, ett recept ur Ulrika Davidssons kokbok ”Baka glutenfritt med Ulrika”.

Jisses vad gott det blev!

Inte bara jag tyckte att det var gott utan även gästerna och sånt gör mig alltid extra glad. Nöjda gäster ger nöjda värdar.

Sen dess har jag bakat knäckte två gånger till. En gång blandade jag ihop alla torra ingredienser i en påse och tog med till stugan. Perfekt att ha ugnen på och värma stugan samtidigt som det doftar gott och att tillsätta olja och vatten var ju enkelt. Det jag märkte dock var att ugnen där uppe verkar vara lite varmare än hemma.

Andra gången jag bakade valde jag att stöta lite av den där fantastiska kumminen som jag köpte på marknaden i Riga och strö över halva delen. Det kommer jag att göra igen. Jag strödde även lite extra parmesan över vilket jag nog också tycker var ett bra val.

Vill du testa själv så kommer receptet för 1 plåt här:
 • 2 dl rismjöl
 • 1 dl boveteflingor
 • 1 dl vita sesamfrön
 • 0,5 tsk salt
 • 1 dl finriven parmesan
 • 0,5 dl olivolja (jag använde raps och det gick bra)
 • 2 dl kokande vatten
 1. Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop alla ingredienser utom vatten . Häll i vattnet och blanda. Låt stå och svälla i ca tio minuter.
 2. Lägg smeten mellan två bakplåtspapper och kavla till en tunn platta som täcker en hel plåt. Lyft bort det över bakplåtspapperet och ställ plåten i mitten av ugnen i 1 timme.
 3. Låt knäcket svalna och bryt sedan isär.
 4. Klart!

Tips är som sagt att strö lite extra parmesan över strax innan du sätter in i ugnen. Lite kummin gjorde sig också bra i smeten.

Lycka till!