Vi lär oss något nytt varje dag.

Ja jag gör i alla fall det. En fredagslunch för några veckor sedan fick jag höra att vi varje dag vaknar med 1500 nya friska, glada och fräscha neuroner. Fattar du, 1500 nya pigga redo att ta sig an dagen.

Fine, säger du, och vad är det med det?

Det är faktiskt mer än du tror för du har inte bara 1500 nya neuroner, du måste förvalta dem på rätt sätt också.

Om du väljer att göra samma sak varje morgon, samma rutiner, då händer något. Och det är nu utmaningen kommer för vi människor är vanemänniskor och vi följer gärna samma mönster varje dag. Ta bara en sån där sak som att kliva ur sängen, visst är det väl så att du kliver ur på samma sida varje dag. Okej, du kanske inte har något annat val men se det som ett exempel.

Det som händer om du gör samma sak varje morgon är att dina nya friska neuroner inte får någon utmaning och får de inte det kommer hälften av dem ge upp och dö. Och det redan i början av dagen. Hälften av ett gäng neuroner som du bara kastat bort.

En liten utmaning räcker

För att få behålla dina neuroner behöver de bara en liten utmaning, att du gör något lite annorlunda från dagen innan. Kan du inte kliva ur sängen på andra sidan eller hitta på något annat så kan det räcka med att du väljer den blå muggen till ditt kaffe/te istället för den där vita som du alltid tar annars. Då kommer dina neuroner jubla och spritta till av glädje och du har 1500 nya fräscha att förvalta under dagen.

En blå mugg flyttar in

Det där med den blå muggen som exempel var det som jag fick höra som exempel på den där lunchen. Den bilden fastnade i mitt huvud och ganska snart så insåg jag att det inte finns någon blå mugg i mitt skåp. Det finns ett antal andra muggar i diverse färger och former men ingen av dem kändes riktigt lockande.

Jo jag vet, jag är nog lite knäpp och jag kom på mig själv med att spana runt på hyllorna efter en blå mugg varje gång jag besökte en loppis. Och där, plötsligt en dag, stod min mugg framför mig. Det var inte bara färgen som tilltalade mig utan formen också. Det var ”den” som jag letat efter. Som när man möter kärleken och känner den där första attraktionen och det kittlar till av lycka.

Jag tror den kostade 8 kr och den har blivit min favorit men jag inser att jag nu står inför en ny utmaning varje morgon för den börjar också bli en vana och det var ju det där med att ge sina neuroner en utmaning varje morgon …

Idag ska jag inte bara ge mina neuroner en utmaning genom att kliva upp på andra sidan sängen, välja en annan mugg till kaffet utan också ge min kropp en utmaning med att börja morgonen med att simma ett antal längder. Det, hoppas jag däremot ska bli en vana och rutin. Åtminstone de kommande månaderna….

Läs och lär dig mer

Här är en intressant artikel om ”Så blir din hjärna bättre” – som handlar just om hur du kan träna upp din hjärna.