Idag är det faktiskt Irlands nationaldag. Varför vi i Sverige går till puben och firar den är väl en fråga värd att ställas. Det skulle väl vara för att vi gillar Guinness antar jag. Men den där traditionen att man ska ha gröna kläder på sig har vi helt missat. Ser man någon som inte bär vare sig kläder eller accessoarer i grönt är det tillåtet att nypa dem. Men det är på Irland. Här har vi inte anammat det. Inte vad jag märkte ska sägas.

I Irland däremot så är det inte Guinnes som står i centrum även om jag kan tänka mig att en och annan sådan hälls upp på landets pubar och höjs i en skål. Nä det är dagen då minnet av landets skyddshelgon Patrick firas.

Klöverblad symboliserar också Saint Patrick’s day på grund av att Sankt Patrick, enligt legenden, använde blad av trådklöver som en liknelse för att förklara treenigheten. Det är väl därför man gör en Shamrock i Guinnessen, alltså en treklöver. Om nu bartendern klara av det förstås. Det är väl lite som att göra ett hjärta i en kaffelatte. Säkert inte så lätt alla gånger.

Irland och Dublin står faktiskt på listan över länder jag skulle vilja åka till. Det och även Skottland, när vi ändå är igång. En liten tripp så där en torsdag till söndag skulle sitta fint. Får nog se över möjligheterna här framöver. Och priserna förstås. Tills dess får vi drömma lite.