Sitter på ett intressant seminarium och som alltid vid dessa tillfällen vet jag att det blir till att ta ett senare tåg. Kollar appen för tågtavlan när klockan är 16:56 för att se om tåget 17:20 kommer att gå i tid. Det ska det. När klockan passerat fem måste jag smita ut. Diskussionen är inte avslutad men det är som det är om jag ska vara hemma strax innan sju. I mitt rum har jag förberett och lagt fram väskan och jackan. Tvekar några sekunder men bestämmer mig för att ta toan på vägen. Den på tåget undviker jag så gott jag kan efter den där upplevelsen en morgon med den magsjuke mannen.

Rask promenad ner mot stationen. Har flyt vid trafikljusen för en gångs skull. Dessa trafikljus ska jag berätta om vid ett annat tillfälle.Trippar över isen i gångtunneln, kanar ner genom hålet i staketet och är nu inte långt borta. Anländer på stationen 17 minuter över. Går ut på perrongen och ser att tåget är försenat till 17:35. När vi närmar oss tiden ropar högtalaren ut att vi fått en ny beräknad tid till 17:45 med tillägget ”observera att tiden kan komma att ändras framåt eller bakåt”. Med andra ord, stå kvar där du är!

”Tåg mot Borlänge, Mjölby kommer strax in på spår 2”. Det är spåret bredvid oss. Just som tåget rullat in ropar man ut att ”tåget mot Borlänge är idag ersatt med buss”. Folk går av och en förvirrad tågvärd säger att detta vet han ingenting om så han stoppar de han kan. Samtidigt ringer hans telefon. Jag får en liten förhoppning om att detta tåg kommer få vända tillbaka mot Gävle och ser fram emot att få kliva på. Så blir det inte. Tågvärden får gå och hämta de passagerare som tror att de ska åka buss. När han kommer tillbaka ropar högtalaren ut att ”tåg mot Borlänge, Mjölby kommer strax in på spår 2”. Öh? Man kan inte annat än skratta.

Solen går ner bakom ett godståg och skuggans kyla börjar ta över. Som tur är har jag lite mellanmål med mig för en gångs skull. Högtalarna ropar ut ”ny beräknad tid till 18:00”. Jag promenerar längst med perrongen. Noterar att det var snö här för bara några dagar sedan. Nu är det ett tjockt lager grus. Det känns dammigt. ”Ny beräknad till 18:05. Observera att tiden kan komma att ändras …”

Klockan 17:59 ändras skyltarna och nu blinkar texten ”se upp för passerande tåg”. 18:00 kommer ett godståg farandes i en väldig fart. Gruset yr på perrongen. Okej tänker jag, då funkar i alla fall spåret.

Tystnaden som lägger sig över perrongen när högtalaren återigen låter är andäktig. Det är som om folk håller andan och väntar på den mekaniska röstens besked. Kommer tåget nu? Tanken slår mig att jag lika gärna kunde ha tagit tåget 18:25 och ägnat den här väntetiden åt att gå iväg och äta någon mat.

18:05 väller vi in med våra kalla jackor och kroppar i tågvagnen. Sätter oss ner och hoppas att den beräknade ankomsttiden inte ska ändras under resans gång. Jag fick i alla fall en plats i förstavagnsdelen. Fast lukten av banan gillar jag inte. Hur som helst, det är kortvecka och jag bör väl ha blivit varm lagom till det är dags att gå av.

Och över allt så lyser en fantastisk fullmåne.