Ibland måste man ge sig tid, tid för återhämtning, för njutning, för att hämta kraft, hitta inspiration, kreativitet, glädje. Jag tror ni förstår vad jag menar. 

Många gånger glömmer vi bort de där små stunderna som vi kan ta oss i vardagen och istället planerar vi för sen när vi får semester, det är långhelg eller liknande. Men den där tiden vi behöver kan lika gärna vara en stund i solen, ett biobesök, fika med en vän, middag på stan eller kanske bara en stunds krattande i trädgården.

Jag tog mig en hel dag. En hel dag då jag reste upp till min lilla stuga och dessutom med en vän. Så jag fick både fika med en vän, gräva lite i jorden, njuta i solen och hitta inspiration och kreativitet. Om det var så bra att gräva ner lite plantor får vi väl se med tanke på att det är ganska kallt. Men det blir som det blir. En härligt rolig och avkopplande dag blev det i alla fall.

Jag brukar inte lägga ut recept men idag tänker jag göra det. Lite är det kanske för att jag själv ska ha lätt att hitta det för det var många böcker och internetsidor som jag fick leta igenom innan jag kom på var jag sett receptet på den här underbart goda soppan. Mycket godare än man kan tro och uppskattad till och med av personer som inte hyllar bönor. Den går väldigt fort att göra och smakade extra bra när vi var lite frusna.

Recepten kommer från boken Ulrikas bästa GI-mat av Ulrika Davidsson

Bönsoppa med starka korvar
4port

2 vitlöksklyftor
Smör
2Dl strimlad purjolök
5 dl kokta stora vita bönor (jag brukar köpa de på tetrapack)
1 liter hönsbuljong
2 dl grädde
ett knippe hackad persilja
salt och peppar
1 pkt fläsk eller bacon
2-3 starka korvar, typ chorizo

Hacka vitlökten och bryn i smör tillsammans med purjolök i en gryta. Spara lite av purjolöken till garneringen. Tillsätt bönor och buljong och låt koka i 5 min. Rör ner grädde och hackad persilja. Mixa soppan till en slät puré. Smaka av med salt och peppar. Skär fläsk eller bacon samt korv i bitar och knaperstek i smör. Håll upp soppan i djupa tallrikar och toppa med korv, fläsk och purjolök.

Och så ett litet bonusrecept, för vi hade ju även den del småplock med oss förstås.

Ärtpesto
4 port

2 dl frysta gröna ärtor
1 dl skållad mandel eller hasselnötter
1/2 dl olivolja
1 liten vitlöktklyfta
Citronsaft
Salt och svartpeppar

Lägg ärtor, mandel (eller nötter), olivolja och vitlök i mixern och kör i någon minut. Smaka av peston med citronsaft, salt och peppar.