Det där med nyårslöften tror jag inte på. De är till för att brytas och något jag slutade med för länge sen. Däremot så började jag för många år sen med något som jag kallar för årsmål. De är av en helt annan sort. Det är mer som ett tema för året.

Några veckor innan jul var jag på en föreläsning där det pratades om samma sak, det här med årsmål, men på ett lite annorlunda sätt än jag gjort. Men jag tyckte det var bra så jag kommer att berätta om det här också. Då finns det två alternativ för den som känner för det.

Året 2013 var jag väldigt ofokuserad och kunde inte riktigt sätta något mål. Och då blev det som det blev – inte så bra som jag hade önskat. Att avsluta året med att bli arbetslös och en känsla av vilsen var ju verkligen inget jag drömt om. Men som sagt, jag var ofokuserad och visste inte riktigt hur jag ville ha det och det är där det blir problem, du måste veta vad du vill för att kunna nå ett mål.

Året då jag bestämde mig för att sätta hälsan i fokus gick jag ner 10 kg och mådde toppen. Året jag bestämde mig att ”det här är året då jag ska ha ett nytt jobb” var året då jag började jobba på Forsmark osv. Det som jag så här i efterhand kan se att jag brustit i är att våga precisera mina mål lite mer. Om jag till exempel hade bestämt mig för ett mer specifikt jobb kanske jag även hade varit mer nöjd med resultatet. Nu var jag så lycklig över att ha fått ett jobb och glömde bort mitt eget värde. Istället blev jag efter några år väldigt frustrerad över att all den kompetens som jag satt med inte användes på ett vettigt sätt och det slutade med att jag gick därifrån.

Föreläsaren som jag lyssnade på talade om ett alternativ till det här med att sätta ett (1 st) temamål för året, han pratade om att göra en lista över saker du vill göra under året. Sätt upp det du vill ska ske under året och bocka sedan av efterhand som det genomförts. För mig kan det till exempel stå – bygg ett nytt dass i stugan, börja styrketräna, gör en resa till Berlin osv.

En lista får aldrig bli ett måste! Det får inte bli en lista som stressar dig utan se den mer som en önskelista och gratulera dig i slutet av året för allt det du ändå lyckats med. Finns det saker kvar som inte gjorts kan du föra över det till nästa års lista om det fortfarande känns aktuellt. Jag skulle också vilja att du när du gör den här listan vågar vara lite modig och inte bara tänka på det som är möjligt utan det som du skulle vilja. Vill jag ge ut en bok ska jag skriva det på min lista utan att tänka igenom om det är genomförbart eller ej – jag tror du förstår vad jag menar.

Så vad vill du få ut av År 2014? Vet du inte säkert kan du ändå sätta ett tema på året – hälsa, jobb, resa, socialt umgänge, familj, fritid osv. Fundera på vad som är viktigt för dig just nu och vad du behöver ha fokus på. Vill du sen kan du göra en lista på sådant du vill göra under året – antingen olika saker eller preciserar sådant som är kopplat till temat.

Hur du gör detta är upp till dig men skriv upp det någonstans. Min rekommendation är att om du inte vill göra det offentligt på till exempel FB eller på en sån här hemsida så mejla det till en eller ett par vänner. Upprepa det för dig själv några gånger. Ha en lapp i plånboken, berätta för andra som du träffar. Lägg in påminnelse i din kalender varje kvartal. Om inte annat så delge åtminstone din partner. Det kommer att göra det lättare för dig att hålla dig fokuserad.

Det jag kommer att göra inför år 2014 är att sätta temat ”Skriva”, som en rubrik skulle man kunna säga, och sen göra en lista där jag preciserar lite mer vad jag tänk mig med detta temat. Jag kommer inte att göra min lista offentlig här men jag kommer att delge några vänner vad jag tänkt mig.

Och jag kan säga att jag har nog aldrig känt mig så vilse som nu men samtidigt ser jag fram emot detta nya år mer än jag gjort med många år tidigare – År 2014! Det kommer att bli ett fantastiskt år!