När jag letade efter min lilla stuga i Hälsingland satte jag upp några kriterier. Det skulle vara max 7 kilometer från tågstationen för att jag skulle kunna cykla. Det skulle vara nära skogen eftersom jag älskar att plocka svamp och bär och ja, några saker till. Jag vill inte säga att det var ett misstag att skriva ”en liten stuga” eftersom jag älskar mitt Pepparkakshus men den blev kanske en aning mindre än jag hade tänkt från början.

De mesta gick i uppfyllelse men en av de saker som inte föll in var att jag hade velat haft en öppen spis, en vedeldad spis eller en kamin. Nu verkar det som om det har funnits en där tidigare så det kanske var den missen som universum gjorde.

KaminJag vill inte direkt klaga på värmen men den är enbart producerad av el och det händer lite då och då på vintern att det är elavbrott (varje vinter!). Så att det står en kamin på min önskelista är väl inte så konstigt. En kamin ger både värme och mysfaktor. Mer mysfaktor än jag har nu. För att inte tala om att jag tror huset skulle må bra av den värme som kommer från en kamin då den torkar upp lite mer än vad ett elelement gör. Torrt är nämligen det sista det är där i skogshörnet.

Nu samlar jag både pengar och idéer för att kunna infria min önskan. Sambon och jag är lite oense om vilken typ av kamin, storlek och var i stugan den ska stå. Jag har ju en väldigt liten stuga, inte mer än 25 kvadrat. Sen har jag visserligen flera små stugor men det gör ju inte utrymmet större om man säger så.

Min syster i Göteborg skaffade kamin för något år sedan och den känslan man får hemma hos henne bekräftar bara min tanke om värme och mysfaktor. Hon var kanonnöjd när den var installerad och jag undrar om det inte var nordiskbrasvarme.se som hon anlitade den gången.

Hos dem finns det både bra information som jag suger åt mig av och ett underbart urval av så många olika sorters kaminer att det kanske finns en chans för sambon och mig att hitta något vi kan komma överens om. Jag vill ha en liten men gärna men möjlighet att ställa en tekanna ovanpå för att hålla varm och den tanken är han inte helt oense med.

Min största oro är inte om vi kan ha en kamin i stugan utan snarare hur vi ska installera den. Själv vill jag nog inte försöka mig på något sådant och sambon … njae. Då lockar det mer att be sådana som kan det där fixa det hela. Det skulle nog gå betydligt fortare och vi kan få ägna oss åt efterarbetet – mysandet!