Förra veckan basunerade Aftonbladet ut ”Mardröm: våren är inställd”. Idag läser jag in lokaltidningen att våren är försenad. Men jag är säker på att precis som vintern överraskar oss varje år så kommer även våren att göra det. Och medan vi har fullt upp med att oja oss över vinterns grepp om oss missar vi att faktiskt se de små tecken som finns runt oss. Jag vet nämligen att våren är på väg, ja den har nog till och med även parkerat här.

Jag märker det på katterna som är mina barometrar. Är katterna inne blir dagen kall. Står de vid dörren och ylar (det är så man öppnar den) blir dagen fin. Om de sen vägrar komma in efter en timme då man själv står där och stampar för att man ska med tåget och försöker förklara att det serveras ingen mat utomhus. Ja då kan man vara helt säker på att dagen blir riktigt varm och fin.

Det märks också på nätterna då jag vaknar och är alldeles för varm. Nu finns de ju en och annan som nog skulle vilja påstå att detta beror på någonting helt annat är vårtecken, men så är det inte. Vi har nämligen vattensäng och jag vet av erfarenhet att temperaturen i den måste sänkas långsamt. En grad i taget. Nu är den inställd på -20 utomhus och 16° i sovrummet. Men när jag vaknar är det 18° inne och utomhus kanske inte mer än högst -5. Det gör skillnad och det är jag som märker det. Till skillnad från sambon måste jag slänga av mig täcket, han väljer att istället ligga där och svettas (jag tror det är ett manligt syndrom).

Så jag sänker temperaturen på sängen och hoppas att det inte slår till med dunderkyla den närmaste tiden. För en vattensäng behöver ett dygn på sig för att bli rätt temperatur och en kall vattensäng fryser man i för den blir varken varmare eller kallare av att man ligger still inrullad i sitt täcke som en varmkorv.

Hur som helst. Även om nu våren är en aning försenad så tycks vi bli kompenserade med sol hela veckan och ingen av oss har semester utan sitter inomhus och ugglar så varför klaga. Vi får väl slita på vinterskorna och jackan ett tag till. Vi köper säkert nytt nästa år i alla fall.

Våren kommer, vad vi än säger och gör, det kan vi helt enkelt inte göra något åt. Så är det.