Sambon och jag höjde rösterna i en vansinnigt förvirrad diskussion. Vi förstår inte varandra. Ja det händer lite då och då faktiskt. Det där att vi inte förstår varandra. Men den här gången var det en tredje part inblandad. En part vid namn Bilprovningen. 

Med min lenaste röst hade jag bett min käre sambo att besiktiga min lilla motorcykel. Han har ju ändå semester. Han accepterade och efter en del stressande (jag har INTE semester) från min sida blev det till slut bestämt att den skulle in på inspektion idag.
Nervöst lyssnar jag på det underbara ljudet från min motorcykel som är startad på uppfarten. Körförbud sen en månad tillbaka. I sista minuten springer jag in i garaget och hämtar en trasa. Torkar av det värsta dammet. Står sen där med trasan i hand som en näsduk och vinkar när han kör iväg. Länge hör jag den men den syns inte. Nu håller jag tummarna. Mest för att besiktningsmannen inte ska klanta till det när han gör bromsprovet. Min lilla vän vill inte ha några skrapsår åsamkade av någon inspektör. Funderar på om det borde ha varit jag som åkte iväg, skulle han (motorcykeln alltså) behandlas annorlunda då?

Sambon kommer tillbaka. Det visar sig att den lille jäveln (motorcykeln!) vägrat blinka med baklyktan när inspektören bromsade. På besiktningsprotokollet står det: (Totalt antal fel:1) Stopplykta, Färdbroms handreglage, ur funktion. Hur man får det här till ett (1 st) fel är i min hjärna lite svårt att förstå för utifrån den där texten så skulle jag tro att både stopplyktan OCH handreglaget felar. Men sambon har förstått och sätter igång med att fixa.

Men det står mer på protokollet och det är där den högljudda diskussionen uppstår. Det står: Bra att veta: Färdbroms retardation, beräknad med bromssträcka.

…. öh … va??? … retardation?

När man besiktar en bil brukar det under rubriken ”bra att veta” stå sådant som man bör vara lite extra uppmärksam på. Så som t.ex att bromsskivorna börjar bli slitna och bör bytas snart men du får ingen anmärkning nu. Med andra ord så börjar ju jag förstås fråga vad sjutton retardation betyder och innebär. Vad är det som jag ska vara uppmärksam på? Sambon säger att de har varit ute och kört och provbromsat. Och? Svarar jag, vad har det med retardationen att göra?

Röstläget går upp och ner på oss. Jag blir arg för att han blir arg för att jag inte förstår. Han förstår inte varför jag inte förstår och tror att en höjd röst ska få mig att förstå bättre.

– Jag blir galen!!!

Till slut får jag förklarat för mig att det som står på protokollet är att de provbromsat och att det kan vara bra för mig att veta.

– Varför!? undrar jag, varför ska jag veta att de varit ute och provbromsat? Det står ju ingenstans vad resultatet blev så för min del är det totalt ointressant.

*suck*

På eftermiddagen åker sambon tillbaka och gör en ombesiktning. Lampan ska nu förhoppningsvis uppföra sig. För den här gången.

På det nya protokollet står det: Godkända poster: Stopplykta Bra att veta: Notering om begynnande brister kan finnas på protokollet från den fullständiga kontrollbesiktningen

Begynnande brister ….

Snälla språkkonsulter! Kan ni anmäla Bilprovningen för missbruk av vårt språk. För sånt här gör mig fullständigt galen OCH det skapar så onödiga konflikter i vårt liv.